Efterbehandlingar

Vid laminering läggs en skyddande plastfolie över trycket. Det är ett sätt att skydda trycket, men kan även användas av estetiska skäl.

För att få en blank yta på trycksaken kan man lacka den, detta görs främst av estetiska skäl.

Stansning används om man vill ha en annan form än rektangulär på sin trycksak. Stansformen skär den önskade formen i papperet.

Prägling används när man vill ha reliefeffekter på trycksaken, dvs. nivåskillnader i pappret. Vid positiv prägling blir det en upphöjning i pappret och vid negativ prägling en nedsänkning.

Bigning kallas den process då man med en rundad egg skapar en inpressning, en big, i papper eller annat material för att underlätta vikning, falsning, samt för att undvika att sprickor uppstår i pappret då vikningslinjen eller falslinjen går tvärs över papprets fiberriktning. Vid handfalsning kan ett falsben användas, medan man i tryckerier oftast använder en speciell big- eller bockmaskin.

Med falsning menas att man viker ett pappersark. På tryckeri görs oftast falsningen i speciella falsmaskiner, medan man i handfalsning använder sig av ett falsverktyg med rundad spets, såsom en strumpsticka eller ett falsben.